Světlo na kolejích a akce Lustrfest

10.6.2022 Kamenický Šenov

Nádraží v Kamenickém Šenově má opět další nové lákadlo - expozici Světlo na kolejích, která byla slavnostně představena v sobotu 4. června u příležitosti konání akce Lustrfest.

Rok 2022 byl vyhlášen mezinárodním rokem skla. Při této příležitosti vznikl společný projekt KŽC, Crystal Valley a PRECIOSA Lighting s názvem Světlo na kolejích. Historický nákladní vagon Ztr poskytl KŽC pro vytvoření nezvyklé expozice o příběhu lustrů z produkce PRECIOSA Lighting, která je v turistické sezóně 2022 nově k vidění na nádraží v Kamenickém Šenově. Manažerem projektu byla Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje pod značkou Crystal Valley (Křišťálové údolí), která propojuje aktivity v oblasti tradice výroby skla v Libereckém kraji.

Slavnostní představení nové expozice proběhlo za účasti významných hostů seřazených při projevech vedle sebe u zčásti obnovného a zrekonstruovaného nádraží, které KŽC prováděl v letech 2021-2022. Přítomní VIP hosté byly: město Kamenický Šenov starosta Třešňák, za Liberecký kraj náměstkové Sviták a Vinklátová, za KŽC ředitel Augusta, za Crystal Valley ředitel Pastva, za Preciosu generální ředitelka Karlová. Všichni uvedli tento úžasný projekt do života. V rámci zahájení open air festivalu skla a osvětlení Lustrfest, kterou v sobotu 4. června organizovalo město Kamenický Šenov s místními sklárnami, sklářskou školou a dalšími partnery. Celodenní akce s bohatým programem byla započata právě na našem nádraží. Kromě expozice Světlo na kolejích byla představena další novinka, která vzešla z iniciativy města Kamenický Šenov, a to Palmeho stezka. Ta spojuje nádraží se sklářským muzeem a nabízí cestu za pokladem a zprostředkuje příběh tradice výroby a zpracování skla v Kamenickém Šenově. Na nádraží se v den konání Lustrfestu vrátila také kavárna Druhá kolej provozovaná Sklárnou Jílek, která i v letošní sezóně bude nabízet návštěvníkům občerstvení přímo na peróně.

Šenovské nádraží a celá Sklářská lokálka Šenovka tedy dále ožívá a je již neodmyslitelnou součástí nabídky turistického ruchu v regionu. Velice si vážíme toho, že díky skvělé spolupráci s městem Kamenický Šenov, s Crystal Valley i s firmou PRECIOSA Lighting se připomíná to, proč Šenovka v 19. století vznikla - kvůli zásobování skláren a distribuci jejich výrobků. Taková vzájemná spolupráce je klíčem k rozvoji regionu a zachování smyslu fungování naší Sklářské lokálky i do budoucnosti.

Expozice Světlo na kolejích bude k vidění na nádraží v Kamenickém Šenově po celou letošní sezonu provozu Kamenického motoráčku. Otevírací doba expozice bude zveřejněna na webu https://crystalvalley.cz/ nebo www.kzc.cz v sekci Kamenický motoráček.

Foto: Ing. Čeněk Maléř