Mochov 29. října - důstojná rozlúčka

2.11.2021 Mochov

V pátek 29.10., poslední den pravidelného provozu veřejné osobní dopravy na trati do Mochova v jeho novodobé historii, padly další mýty o tzv. nezájmu o železniční dopravu! Původně plánovaná akce, kdy dopravce se rozhodl nasadit třívozovou soupravu, která běžně nikde jinde v ČR nejezdí, a to za účelem tzv. důstojné tečky a rozloučení se s Mochovem cíleně zejména pro fotografy, však nikdo neočekal, že zájem veřejnosti bude i přes slabou propagaci tak silný, že souprava 810.656 + 010.509 + 810.381 bude praskat ve švech a svoji kapacitou tak tak postačovala zájmu veřejnosti. V každém voze byl průvodčí, který odbavoval POPkou, takže statistika prodaných jízdenek, zkontrolovaných (napípaných) karet a realizované tržby znepřehlední statistiku těm, kteří v minulosti tvrdili, že linkou S 24 nikdo nejezdí nebo jen 1 žák do školy.

V ranních hodinách dne 29.10.2021 byl vlak obsazen v průměru 40 cestujícími, avšak odpolední vlaky přepravily 400 cestujících (z toho 250 cestujících páry 18324/18325). S osobní dopravou se přišli rozloučit jak Mochovští, tak přespolní. Pro fotografy se uskutečnily fotozastávky na trati u Mochova-zastávky. Jak bývá zvykem, na čelo motoráku, který v roce 2018 zahajoval provoz (810-656) a nyní ho tentýž motorák ukončoval, se pověsil smuteční věnec. Poslední vlaky odvezli v ranní směně strojvedoucí Stloukal a Hořínek a v odpolední směně strojvedoucí Hořínek a Sekanina (bydlící v Mochově). V Mochově si podali ruce starosta p. Bouček a ředitel KŽC p. Augusta, následovaly krátké proslovy k veřejnosti i do médií (Česká televize, Country rádio, Český rozhlas atp.). V pátek vysílala Česká televize reportáž o akci.

Trať neosiří, po dohodě Mochova a KŽC, budou vlaky příležitostně jezdit i v budoucnu. První takový se uskuteční 1.5.2022, kdy je zaveden vlak Praha hl.n. – Mochov. S vlakem bude nově spojena i akce „první máj v Mochově“ a dopravce přidá zajímavost v podobě možnosti svézt se i mimo regionální trať 233 „o kousek dále“.

Páteční akci šlo vnímat i jako spontánní happening lidí dobré vůle (laické & odborné veřejnosti vč. zástupců municipalit – obcí a měst), kterým leží na srdci efektivní mobilita jako nutný fenomén rozvoje moderní občanské společnosti!

Foto: P. Hořínek, J. Šurovský, J. Lutrýn