K poctivé nostalgii poctivé pivo? Jednoznačně ano!

3.6.2010 Nymburk

Všimli jste si toho? Vy z Vás, kdo se pohybujete kolem dráhy, kolejí, výhybek, návěstidel, perónů, nádraží, nádražíček a nemusí Vás někdo dvakrát přemlouvat k osvěžujícímu doušku zlatavého moku? Kolem dráhy jsou zpravidla lepší hospody než jinde a co hlavně - čepují se tam většinou i o dost lepší piva!

Dříve se pivo vyrábělo na daleko více místech naší země a jeho jednotlivé značky se prý chuťově podstatně více lišily, než je tomu dnes. Prvotně se nehledělo tolik na to, aby si drželo stálou chuť (to asi ani nešlo), ale spíš aby chutnalo opravdu dobře. Aby mělo nejen dnes izolovaně vyzdvihovaný říz, ale současně i plnost, dostatečnou a jemnou hořkost, chuťovou specifičnost a zakulacenost, podmanivou „pitelnost“, prostě svůj osobitý charakter. Copak je nutné aby u nás bylo pivo oproti vínu vnímáno jen jako taková „rychlokvašná“ popelka, zaměřená jen na uspokojování konzumních cílů spotřebitelů a plnění výrobních plánů producentů? Říká se, že žádoucí koktejl chuťových vlastností je možné docílit jedině při striktním dodržování zásad původních technologií a receptur a také za použití kvalitních, neošizených surovin. Především dobrého sladu, pokud možno z vlastní sladovny, a ze správného, našeho chmele. Vypadá to, že něco na tom asi opravdu bude.

Klub železničních cestovatelů i celá skupina KŽC vždy měly pro tuto problematiku velice vyvinuté cítění a pochopení. Mezi ty dvě nostalgie - železniční a pivní svádí dát rovnítko. Jsou si tak podobné… Není přece jedno, jestli zmizí z povrchu zemského další malý pivovar, další stará, klasicky vybavená hospůdka, další nádražní budova, další starý motoráček či oblíbená lokomotiva. Toto vše jsou poctivé hodnoty, které nám tady zůstaly po předcích a je naší povinností, vycházející z vnitřního přesvědčení, jejich kouzlo zde udržet, prosazovat a zachovat pro budoucnost. Ať už se to týká třeba jedné zachráněné výpravní budovy ve východních Čechách, jedné nevytrhané trati kousek od Prahy, jednoho loni znovu zprovozněného motoráku z padesátých let nebo zachovalého pivovaru, který tady po staletí nepřetržitě dělá pivo tak, jak se má a jak se nám to všem líbí – tedy poctivě a tradičně.

Jedním z takových pivovarů je pivovar ve středočeském Nymburce, který již dlouhá léta vyrábí pivo solidním způsobem a z kvalitních surovin. Počátky nymburského pivovarnictví sahají až téměř do samého vzniku města, tedy do 14. století. Za třicetileté války byl dotčen bídou a nedostatkem obilí. V roce 1895 byl konstituován jako společnost s ručením omezeným a o 3 roky poté spustil průmyslovou výrobu, čímž definitivně zúročil místní dlouholeté zkušenosti a pivovarské tradice. „Slavné“ období socialismu i 90. léta úspěšně přežil i přes různé reorganizace a sdružování. Dnes se jeví jako samostatný soukromý podnik, patřící do českých rukou a prezentující se kvalitní produkcí i zdravou ekonomikou.

Toto všechno jsou hodnoty, které jsou nám v KŽC natolik blízké, že jsme se rozhodli s tímto sympatickým pivovarem uzavřít dlouhodobé obchodní partnerství a vzájemně se podporovat na poli železniční nostalgie i v oblasti pivovarnictví. Ať tedy společně vzkvétají jak poctivá nostalgie, tak i poctivé pivo.

Přejeme Vám, vážení čtenáři našich webových stránek, příjemné zážitky v našich vlacích citlivě udržované, nostalgické železnice spolu s radostí z dobře uvařeného a chuťově perfektního Postřižinského piva z Nymburského pivovaru. Ten pro Vás v sobotu 19. 6. 2010 ve svých prostorách pořádá tradiční Den otevřených dveří.

Foto: 79