Vlečky Kladenska, Plzeňska a Bechyňska

25.11.2019 Plasy

KŽC má za sebou další „díl“ tradiční akce Víkend s motoráčkem. Prvně v historii v kombinaci tří dopravních módů.

V pátek 15. 11. byla největším hitem jízda po bývalé trati 112 Kladno Dubí – Vinařice – (Zvoleněves) do Vinařic (6,8 km) a projetí odbočné vlečky do dolu Mayrau. Následoval přesun Karosou KŽC do Kralovic, kde kromě prohlídky kláštera Mariánské Týnice si účastníci zájezdu prošli trať z Kralovic přes Trojany do Mladotic, kde se večer, v hospůdce pod nádražím, konalo přátelské setkání členů MDMR a KŽC. V pivovarské restauraci kláštera v Plasích následně proběhla členská schůze Klubu.

Sobota 16.11. patřila projíždění vleček na Plzeňsku: uhelná dráha Dioss Nýřany, kaolínka Kaznějov a projetí areálu plzeňského depa včetně severního výjezdu z obvodu depa na žateckou trať.

Neděle 17.11., datum 30. výročí sedmnáctého listopadu, přinesla projetí lobezské spojky a motorák pokračoval do Bechyně na fotoakci na mostě přes Lužnici, nicméně hlavním lákadlem bylo projetí vojenské vlečky v Sudoměřicích u Bechyně (letiště Bechyně). Zde se vlak KŽC historicky objevil již podruhé a to jak na „letišti“, tak na mostě (fotoakce). Prvně to byl 830-124 v rámci akce Dovolená s motoráčkem před 15 lety a to se ještě podíval na Bechyni staré nádraží. To už dneska, bohužel, nejde, protože staré nádraží už je vytrhané a zničené.

Víkendu přálo i teplé a slunečné počasí, takže lovci fotek si přišli na své a mohli tak následně porovnávat své úlovky a soutěžit v tom, kolik tisíc fotek kdo během víkendu nafotil.

Foto: ing. Jan Šurovský