Výlet do Vejprt, aneb rozlučka s Bixovnou

25.10.2018 Vejprty

Uplynulý víkend vyrazil motorák M 262.1117 s Bixovnou na turné po krušnohorských tratích.

Objednávka příznivce a gurmána jídelních vozů z Děčína a mecenáše soutěže ME v jízdě pákovými drezínami, byla impulsem k poslední jízdě Bixovny do Vejprt. A tak trať 137 opět na chvíli ožila provozem, stejně tak jako muzeum v Křímově, které otevřelo své brány a kam účastníci výletního vlaku zavítali. Severočeský okruh zahrnoval taktéž podkrušnohorské tratě: Louku u Litvínova, Bílinu, labskou pravobřežku. Taktéž se mohlo zajet na vlečku do Zubrnic, což by přispělo k zajímavému oživení tamního provozu, avšak z důvodu problémů ležících a existujících mimo KŽC, se jízda do Zubrnic k lítosti zákazníka nekonala. Ten se rozhodl po obeznámení se s objektivními fakty jízdu do Zubrnic vynechat.

A pro Bixovnu se jednalo o poslední jízdu. Bixovnu, která věrně slouží non-stop od roku 2010, čeká v roce 2019 generální oprava (rám, pojezd, interiér, kola, podvozky, nová podlaha atp.). Bixovna znovu zasáhne do provozu na jaře 2020.

aDůstojné rozloučení s Bixovnou pěknou krušnohorskou akcí patřilo k poslední letošní komerční jízdě před nadcházející zimou.

Foto: 668