Kokoříňák populární, nyní i s barovým vozem

20.9.2018 Mšeno

Rychlík do Mšena byla dobrá volba, jak ukazují statistiky počtu přepravených cestujících. Frekvence slušná i za horších dnů, kdy počasí turistice nepřeje.

Místní podnikatelé v oblasti cestovního ruchu se rychle přizpůsobili, služby se rozvíjejí a jsou navazovány na předmětný spoj (vlak). Čím dál víc láká i pivovar v Lobči, leč chybí dopravní propojení. Populární je restaurace v Kanině, která patří nájemcům z Ukrajiny, kteří se rozhodli vařit „ukrajinskyje stravy“, což bylo správné rozhodnutí a lidé se na to ptají už ve vlaku. Koupaliště ve Mšeně láká stále, vycházky do skal se stávají celoročním evergreenem. A přímé spojení s Prahou v relativně slušném čase přehodilo část lidí z aut do vlaku. Jakpak by ne, vždyť jízdné v rámci tarifu PID je tak levné, že přestává být překážkou pro kohokoliv, aby vyrazil na výlet vlakem. Ve vlaku se nachází čím dál víc Japonců, Korejců, Číňanů, Španělů a Portugalců, kteří vyměnili tradiční jednodenní zájezdy z Prahy do Kutné Hory, Karlštejna či Českého Krumlova za jedno- nebo dvoudenní destinaci Kokořínský důl a Vrátenská hora.

Pro rok 2019 připravuje IDSK lepší integraci autobusů v oblasti a hlavně navázání přípojů na a ke Kokořínskému rychlíku a taktéž podobně přemýšlí dopravce SOK, tedy město Mšeno a okolní obce, které si založily vlastního dopravce s cílem zajistit jakous takous dopravu na Kokořínsku v době, kdy spoje ČSAD definitivně odpadly.

Po dobu výluk na Rakovník jezdí do Mšena barový vůz RBDs, tak doporučujeme vyrazit na výlet a využít občerstvovací vůz.