Autobus KŽC v barvách ex ČSAD

5.9.2018 Zlín

Po půlroční opravě převzal si KŽC, s.r.o. ve společnosti Zliner, s.r.o. opravený autobus C 934, ex vůz 5973 DPP hl.m.Prahy.

Autobus před vyřazením zachránil, stejně tak jako řadu železničních vozidel, KŽC a vrátil autobusu důstojnou podobu v barvách běžného linkového meziměstského provedení, které na konci 90.let minulého století „dojíždělo“. Některé ex ČSAD provozovny bělomodrý lak zachovaly a tak je vůz, který KŽC vlastní, jedou z posledních připomínek barevného schématu, které bylo pro podniky ČSAD tak typické od 50.let.

Autobus prošel generální opravou a byl celý rozebrán a znovu poskládán. Není úlohou této aktuality popsat technické a technologické aspekty opravy, spíše připomenout podstatnou záležitost a to je navrácení života „kulaté devítce“, která by jinak byla neslavně skončila poté, co přestala splňovat standardy PID.

Dne 30. 8. 2018 byl autobus za účasti fotografů z řad šotoušů převzat a převezen v trase od otrokovického nádraží do Prahy via Olomouc, Mohelnice, Chrudim, Čáslav a Kolín. Cestou probíhaly fotozastávky, autobus se stal středem pozornosti mnoha náhodných kolemjdoucích i řidičů běžné linkové dopravy.

Autobus bude v KŽC využíván pro různé účely: zájezdy, výstavy, šotoakce, NAD a retroakce. Objednat jeho výkon bude lze standardní cestou stejně tak, jako se objednávají vlaky u dopravce KŽC Doprava.

Věříme, že nový přírůstek do inventáře KŽC potěší každého, komu značka Karosa leží na srdci.

Foto: Matěj Stach