Mikuláš pokřtí nové cyklovagony

3.12.2009 Praha

Od příští sezóny 2010 budou moci cyklisté vzít svá kola i na jízdy historických vlaků. Rekonstruované nákladní vozy, řečené „hytláky“, budou pokřtěny 5. prosince 2009 na nádraží Praha-Braník v rámci dne s Mikulášem.

Jízdy historických vláčků si oblíbily nejen děti, ale i dospělí. Díky dvěma rekonstruovaným nákladním vagonům, které umožňují přepravu kol, se od nové sezony budou moci těmito vlaky cestovat i cyklisté.

„Oba vozy jsme odkoupili od Českých drah a následně prošly maximálně citlivou rekonstrukcí," řekl jednatel Klubu železničních cestovatelů (KŽC) Mgr. Bohumil Augusta. KŽC se zabývá renomováním historických železničních vozidel a železniční nostalgií obecně. V rámci svojí činnosti provozuje od jara do podzimu jízdy motoráčků a historických vlaků na šesti tratích ve středních a severních Čechách.

Nové cyklovagony se podle Augusty představí 5. a 6. prosince 2009 na nádraží Praha-Braník v rámci dne s Mikulášem. Vagony pro kola zůstanou pro tentokrát zaparkovány ve stanici, kde bude možnost si je prohlédnout. Od nové sezóny 2010 budou tyto cyklovozy, neboli hytláky nasazovány do turistických vlaků - výletních motoráčků KŽC v okolí Prahy i jinde. Do každého z nich se vejde zhruba 50 kol. Zajímala jsem se samozřejmě i o to, kdy a kde se cyklisté budou moci svézt historickým vláčkem se zařazením jednoho z vagonů.

„Cyklovozy budou jezdit především na Posázavském, Polabském, Lužickém či Kamenickém motoráčku," řekl k tomu Bohumil Augusta. Od nového roku pak budou všechny jízdní řády i s informací o přepravě cyklistů k dispozici na stránkách www.kzc.cz. KŽC také pravidelně vydává informační brožury, které jsou k dispozici po celou sezónu na jízdách nostalgických vláčků.

Zdroj: www.nakole.cz

Foto: 51