Lokomotiva 745-012 ve službách KŽC

20.4.2016 Vejprty

V roce 2007 využíval KŽC Doprava k vozbě stavebních vlaků pro opravu infrastruktury ještě najaté lokomotivy, neboť vlastní teprve pořizoval. Za tím účelem si pronajal na 1 rok hydraulickou lokomotivu od společnosti Pressnitztalbahn a nechal ji v ČR schválit k provozu Drážní úřadem.

Lokomotiva byla přivezena přes Vejprty. Na trati 137 tehdy ještě fungovala osobní doprava a dalo se i slušně v dopravnách křižovat. V době, kdy KŽC lokomotivu používal, se podívala na stavby: oprava trati Litoměřice – Úštěk – Česká Lípa, stavba Droužkovice, byla využívána v Praze-Bubnech, ale také v Chabařovicích na štěrkách.

V dobách svého působení u DR její barevné schéma odpovídalo hezkému a elegantnímu stylu Deutsche Reichsbahn. Společnost Pressnitztalbahn několik svých lokomotiv této řady uvedla do původního barevného schématu a zabezpečuje s nimi nákladní dopravu v Podkrušnohoří a na Rujáně.

Když KŽC tento elegantní stroj vracel, jeli jsme s ním přes Dolní Žleb do depa Pressnitztalbahnu do Espenhainu a zde pořídili několik unikátních snímků lokomotivy, která nebyla v korporátním laku Pressnitztalbahn, ale v původním nátěru.

Foto: 502