Jak se T 478.1 toulala se čtyřmi vozy po Šumavě

11.3.2015 Volary

Nezvyklou soupravu vypravil pro 130 účastníků zájezdu Víkend s motoráčkem Klub železničních cestovatelů na cestu po šumavských a pošumavských tratích. Padlo totiž rozhodnutí, že na Šumavě se již řada 749 v čele osobních vlacích neobjeví a tak členové výboru KŽC doporučili v roce 2013, kdy se připravoval kalendářní plán akcí na rok 2014/2015 skutečnost uspořádat velkou železniční akci se zajímavým vlakem na nejhezčích tratích jihozápadních Čech. V pátek 6.3. se vydal vlak z Prahy hl.n. přes Zdice, Březnici a Blatnou do Strakonic.

V sobotu 7. 3. se jelo přes Vimperk, Kubovu Huť do Volar, kde se konala výroční členská schůze Klubu železničních cestovatelů spojená s volbami nového výrobu KŽC, který se volí podle stanov jednou za 3 roky. V neděli 8.3. se vlak vydal přes Prachatice do Číčenic a do Temelína, kam zajel na vlečku JE Temelín, kde účastníci zájezdu zažili exkursi po elektrárně. Při cestě zpět do Prahy v rámci projíždění vleček a zajímavých tratí padla volba na projetí nemanické spojky, tedy severně mimo České Budějovice, což udělalo radost především projížděčům. Podle množství fotografů se vlak spíše než za výletní a zábavní dal vydat za fotografický, protože desítky lidí podél trati, ať ti oficiální – platíci, nebo ti černí - neplatící fotografové, kteří anonymně pomlouvají a pak s vděčností jedou fotit vozidla KŽC aniž symbolicky přispějí do pomyslné pokladničky, byli důkazem toho, že když se vypraví zajímavá sestava vlaku, tak je vždy předmětem zájmu a pozornosti.

Jsme rádi, že hodnoty tvoříme a že děláme pěkné akce pro lidi a že se najde dost platících cestujících na to, aby podobné výletní vlaky mohly vyjet.

Jak dokumentuje snímek Martina Malého pořízený na Kubově Huti, vlak zasáhla při křižování ještě pořádná zima a trochu toho sněhu.

Foto: 433