Ohlédnutí za Posázavský motoráček 2013

4.9.2013 Kácov

Prázdniny skončily a taktéž skončilo období provozu Posázavského motoráčku. Jaká byla letošní sezona z pohledu cestujících i z pohledu dopravce? Máme zato, že úspěšná.

Cestujících oproti roku 2012 i 2011 přibylo o 28%, resp. 17%. Aspoň toliko hovoří statistiky prodaných jízdenek. Nejvíce cestujících jezdí trvale v oblasti dolního Pacifiku. Největší pozornosti se těší barový vůz BIxovna. Cestující taktéž oceňují (dle zpětné vazby od průvodčích), že existuje nabídka železničně-nostalgických vlaků, které oživují dění na Pacifiku.

Z pohledu dopravce bychom potřebovali kapacitu vlaku na dolním Pacifiku navýšit na 3-4 vozy, ale na středním Pacifiku stačí 1-2 vozová souprava. Taktéž řazení barového vozu je trvalou výzvou pro spokojenost cestující veřejnosti. Ve dnech, kdy se koná v Posázaví nějaká kulturní nebo společenská akce, je nezbytné nasazovat klasickou soupravu. Např. při víkendech, kdy byly akce Sázava fest, tanková bitva v Lešanech nebo Sázavská pouť, byla souprava hektora s vozy Bix nutností. Jako nedostatek trvale vnímáme spolupráci organizací zajišťující výše uvedené akce nebo občanské iniciativy působící v Posázaví, které organizují turistické, poznávací a kulturní akce ve vazbě na možnost informovat dopravce o předpokládané zvýšené přepravní kapacitě. My umíme bezplatně přidat vozy, nasadit velkou soupravu atp, ale musíme o akcích vědět. Vždyť ponejvíce pak vozíme spokojené (nebo nespokojené a klející cestující) těch velkých akcí, které mnoho dobrých duší na Posázaví trvale dělá. Ale což, aspoň je co zlepšovat přes zimní sezonu a připravovat věci pro rok 2014.

Přinášíme vám pár snímků profifotografů pánů Petra Zguta a Lukáše Gutkaise dokumentující soupravu vlaků 1562/1563 poslední srpnové víkendy.

Foto: 341