830-056 navštívila nejkrásnější tratě Slovenska

19.8.2013 Čierný Balog

Po celý uplynulý týden cestovali železniční fandové po Slovensku v rámci úspěšného projektu Dovolená s motoráčkem. Jedná se o již 4 zemi (po Polsku, Německu a Rakousku), kde KŽC Doprava umí provozovat svými motoráčky zvláštní výletní vlaky ku potěšení cestovatelů. Motorák 830-056 budil zaslouženou pozornost všude, kde se vyskytl; není bez zajímavosti si říci, že KŽC na Slovensku nebyl svým vlakem poprvé. Motorák byl plný turistů z ČR i ze zahraničí, kteří dali přednost aktivní zajímavé dovolené namísto ležení v Chorvatsku na plážích.

První den byl ve znamení projíždění česko-slovenského pomezí v oblasti Hodonínska; šotouši z ČR a SR zaplnili vlak do posledního místa, aby si projeli přeshraniční tratě. Taktéž jsme projeli spojku mimo Nové Město nad Váhom a zajeli do Vrbového.

Druhý a třetí den se jelo přes Mníchovu Lehotu do Chynoran, Prievidze a Nitranského Pravna, dále přes Handlovou, Rematu do Kremnice. Zajímavé fotomotivy na nejkrásnějších tratích Slovenska ve Velké Fatře budou patřit k nezapomenutelným dokumentům o výletu 056 na Slovensko.

Další dny se dojelo po normálním rozchodu do Hronce, kde železniční cestovatelé strávili část své dovolené na úzkokolejkách v Čierném Balogu. Život i provoz čiernobaložské úzkokolejky je romantika sama pro sebe. Ne nezajímavé místo byla taktéž dopravna Zbojská a výlet zbojskou strelou do sedla Zbojská.

Návrat do Čech byl přes Zvolen (spojka ZV mesto – ZV nákl.st.), Kozárovce, Zlaté Moravce, Lužianky, Nitru, Leopoldov, Trnavu, Jablonicu a Kúty. Účastníci Dovolené s motoráčkem zejména ocenili jízdy po tratích, kde se již déle jak 10 let neobjevil žádný osobní vlak.

Dovolená s motoráčkem 2013, nazvaná Tour de Slovensko I, bude mít i v dalších letech pokračování, neboť zájem o poznávání Slovenska „vlastním vlakem“ táhne. KŽC tedy nenechá očekávání železničních fandů nenaplněné.

Přinášíme vám fotoreportáž z nejzajímavějších míst Slovenska, která projela 830-056.

Foto: 338