Dovolená s motoráčkem, severočeský lázeňský speciál

20.8.2012 Hvozd

V posledním červencovém týdnu proběhla tradiční akce Dovolená s motoráčkem. Letos se účastníci akce zaměřili na objevování tajů a kouzel lázní v severních Čechách. Na akci byl nasazen M 262.1117. Putovalo se přes Mšené lázně, Žatec, Osek, Teplice, Českou Lípu, Jablonné v Podještědí až na vrchol Hvozdu (Hochwald), dále Žitavskou pahorkatinou přes Německo a přechod Polska v jeho nejužší části do osady Andělka u Višnové, do Hejnic a do Liberce a pak hurá do Prahy.

Zájezd, který se tradičně objel motorákem, čítal nejen lázeňské památky a okruhy, ale také výstupy na mnoho vrcholů našich horstev. Nechyběly návštěvy železničních a turistických zajímavostí v Německu a v Polsku v oblasti vzájemného trojmezí.

Motoráček plný turistů, kteří si zaplatili týdenní objíždění zajímavých turistických míst a pamětihodností na severu Čech, se vydařil jak z hlediska organizace, ale také proto, že jádro železničních turistů tvořila zaběhnutá „stará parta“, která si uměla poradit s nejednou nesnází, kterou program dovolené přinesl do cesty.

Jak vzpomenul jeden z dlouholetých účastníků projektů Dovolená s motoráčkem, je prý KŽC jediným subjektem, který podobné projekty dělá jak s historickou dlouhodobostí, tak z důvodu reflexe zájmu obyčejných železničních fandů. Bylo připomenuto v rozhovoru o kvalitě projektu Dovolená s motoráčkem, že tento se pokusilo napodobit mnoho organizací na poli české železniční nostalgie, ale prý každému nadšení vydrželo několik měsíců, maximálně jednotek let a pak zajímavou myšlenku „položili“. Při hlubším zamyšlením musíme konstatovat, že na této reflexi „něco je“.

Foto: 271