Poznejte, co je to Dovolená s motoráčkem!

23.6.2011 Jižní Čechy

Zcela mimořádný a neobvyklý způsob strávení letní dovolené Vám nabízí Klub železničních cestovatelů. Představte si týdenní dobrodružné putování vlastním historickým motoráčkem z padesátých let po malebných lokálkách jižních Čech, spojené s turistikou, kulturou, poznáním a třeba i plutím na kánoích po řece Lužnici. To vše bez jakýchkoli starostí o ubytování i o jiné organizační záležitosti. Ano, týden se jen nechat unášet jihočeskou romantikou a užívat si. O vše ostatní se postará tým KŽC, který tuto akci pořádá již desátým rokem!

Každý má ve stařičkém motoráčku své stálé místo a všichni sedí u okna, protože kapacita vlaku je vytvořena tak, aby všichni lidé měli své pohodlí a soukromí. Každý den okolo 200 kilometrů jízdy nejkrásnější a nejzachovalejší krajinou naší vlasti, skoro zapomenutými lokálkami, kde už třeba několik let neprojel žádný neobvyklý vlak. Šumava a její tajuplná atmosféra, Lipno s jeho majestátní vodní hladinou, města Český Krumlov s fantastickou architekturou a Vyšší Brod s cisterciáckým klášterem a minipivovarem. Třeboň, coby Vámi možná ještě neobjevené lázně či řeka Lužnice a její poklidně meandrující tok, to vše na Vás bude čekat při letošní Dovolené s motoráčkem.

A nejen to. V klatovském depu se možná i otočíme na zdejší točně s naším historickým vozem, který tu ještě před několika měsíci obětavě sloužil v běžném provozu. Prohlédneme si také muzeum drezín v Čachrově i strakonický hrad a město, jemuž dominuje. Vystoupáme do nejvýše položené české železniční stanice v Kubově Huti, která má nadmořskou výšku skoro 1000 metrů. Kdo se nebojí pěší turistiky, může se vydat se skupinou do úplného nitra šumavských hvozdů, až k Plešnému jezeru a ke Třístoličníku. Navštívíme jedna z vůbec nejkrásnějších českých nádražíček. V Černém Kříži se podíváme, po kterých kolejích lemovaných borůvčím to kdysi jezdila ta známá pohádková mašinka s voňavým kouřem a úplně na konci horské trati, u německé hranice, si v Novém Údolí zase prohlédneme kuriozitu v podobě vůbec nejkratší přeshraniční dráhy na světě.

Ještě něco víc z oblasti železnice? Tak co například taková návštěva vlečky papíren ve Větřní osobním vlakem nebo zahraniční zájezd do rakouského Summerau s projetím tamní muzejní koňské železnice v Kerschbaumu? Radši byste dali přednost hradům a zámkům? Tak i z tohoto soudku budeme čerpat. Nabízí se například třeboňský zámek či „vodní“ zámek Červená Lhota, který je u nás ze všech zámků vůbec nejvyhledávanější. A mnoho dalších a dalších zajímavostí po celou dobu našeho putování.

Zkuste překonat svůj konzervatismus a pojeďte s námi na fantastickou dovolenou, na kterou budete určitě dlouho v dobrém vzpomínat. Opravdu se o nic nemusíte starat, to vše je práce výhradně pro náš zkušený organizační tým. Můžete vyrazit i jako celá rodina včetně Vašich dětí. Kdyby se Vám moc nechtělo do velké turistiky, vůbec nevadí. Prostě si počkáte na ostatní v motoráčku, v poklidu nejbližší restaurace nebo si třeba zajdete do lesa na houby. Vyjma stravování platíte všechny výdaje dopředu najednou v jedné jediné částce, ve které je zahrnuto úplně všechno. Jízdenka na náš zvláštní motorový vlak, jízdenky na ostatní vlaky a autobusy u nás i v Rakousku, veškeré ubytování, vstupenky do hradů, zámků, kostelů, klášterů, muzeí, rozhleden, včetně průvodců, tištěných pomůcek, půjčovného atd.

Nejen termín 23.-29. července, ale i veškeré další praktické a podrobné informace o Dovolené s motoráčkem 2011 naleznete zde. Můžete nám také napsat Váš dotaz na adresu vlaky@kzc.cz, nebo zatelefonovat naší kontaktní osobě, panu Marku Svobodovi na číslo 774 366 199. Těšíme se na společné shledání na letošní jubilejní Dovolené s motoráčkem v jižních Čechách!

Foto: 154