V Děčíně se soutěžilo na pákových drezínách

27.7.2012 Děčín

O uplynulém víkendu, v sobotu 21. 7. proběhla v Děčíně netradiční železniční akce s názvem 1. ročník mezinárodního mistrovství České republiky v jízdě pákových drezín. Hlavním organizátorem byl Klub železničních cestovatelů, který akci pořádal za podpory společnosti Česko-saské přístavy s.r.o. Závody pákových drezín se odehrávaly na vlečce přístavu v Loubí.

Soutěže se zúčastnilo celkem 7 týmů, každý o 6 členech. Mezinárodní zastoupení měli Němci s týmem Europe 2 a Slováci s týmem Pobedim z vesničky nedaleko Piešťan. Za Čechy soutěžili týmy Zoufalci, Potápěči a Děčín team z Děčína, tým ZINOPA z muzea drezín ze Sudoměře u Mladé Boleslavi a tým z obce Zubrnice. Ve dvou týmech soutěžily i ženy. Úkolem soutěžících bylo zvládnout trať dlouhou 10 km (vždy po cca 1,5 km byla obrátka) v co nejkratším čase. Nejrychlejší čas byl 25,5 minuty a zvládl ho zajet Děčín team. Na 2. místě se umístili Potápěči a třetí skončili Zoufalci.

Návštěvníky vozil do přístavu Loubí historický motoráček řady M 131.1302 zvaný „hurvínek“ z děčínského východního (dolního) nádraží. Zájemci si mohli projet i tzv. „děčínský triangl“. Dva páry vlaků totiž jely z hlavního nádraží přes Prostřední Žleb a Děčín východ do Loubí a zpět. Vlakem se svezlo více než 200 lidí.

Hlavním iniciátorem celé akce byl člen ZMŽ pan František Korel z Děčína, který prohlásil: „Jsem rád, že se mi podařilo sehnat partnera a pořadatele - Klub železničních cestovatelů pro závody pákových drezín. Mrzí mě, že vedení Zubrnické muzeální železnice nenašlo pro můj úmysl s touto akcí pochopení, ale nakonec vše s KŽC dopadlo na výbornou. Moc tímto KŽC děkuji.“ Pro návštěvníky nechybělo občerstvení či skluzavka pro děti nebo hudební doprovod. Již nyní se začíná pomalu připravovat 2. ročník, který se uskuteční pravděpodobně 24. srpna 2013. Pokud si někdo bude chtít zasoutěžit na drezínách, může se přihlásit.

Videopořad z mistrovství drezín můžete shlédnout zde: http://www.regiatv.cz/index.php?play=1343114199

Foto: 264