Příští Praha technická se jede 28. a 29. dubna

16.4.2012 Praha

Termín příštích jízd po pražských tratích a spojkách v rámci projektu Hospodářské komory hlavního města Prahy - Praha technická - je stanoven. Historický motorový vůz, vyrobený v padesátých letech, zvaný Loďák, se opět rozjede po okruhu, který začne a skončí v Praze na hlavním nádraží. Během jízdy navštíví běžnému pohledu i různá skrytá periferní zákoutí. Z nich se v neobvyklých úhlech skýtají často úchvatné výhledy na českou metropoli, na její industriální historii, i současný rozvoj.

O akci jsme Vás ji informovali v jedné z předchozích aktualit, a tak jen připomínáme, že pod názvem „Praha technická“ se skrývá projekt, jehož smyslem je přiblížit lidem zajímavé objekty pražské technické historie a současnosti. Jedná se například o podzemní kolektory, úpravnu vody a muzeum pražského vodárenství, Ekotechnické muzeum a Muzeum MHD, depo metra na Kačerově, projížďky historickými vozy Ečs, či exkurze ve stanici metra Florenc. Letošní novinkou se staly okružní jízdy historických motorových vlaků, umožňující seznámení se s železničním provozem, s historií budování pražského železničního spojení a s nejnovějšími dopravními technologiemi a stavbami přítomnosti.

Trasa vlaků je vedena přes známá, i méně známá pražská nádraží: Hlavní nádraží, Vyšehrad, Smíchov – severní nástupiště, Velkou Chuchli, Radotín, Krč, odstavné nádraží jih, Vršovice, Malešice, Libeň, Masarykovo, Bubny, Bubeneč, Holešovice a zpět na hl. nádraží. Cestou jsou plánovány zastávky a zážitky včetně prohlídky stanoviště strojvedoucího. Na základě zkušenosti s březnovou premiérou budou podstatně prodlouženy jízdní doby. Důvod je ten, že cestující by měli mít dostatek času si všechno do sytosti prohlédnout, prozkoumat a vyzkoušet. Následující jízdy jsou zatím plánovány až na začátek července (a pak zejména na podzim a na zimu), takže neváhejte, a určitě využijte nynější příležitost!

Odjezd vlaků z hlavního nádraží je vždy ve 13:52 a celá jízda včetně výkladu trvá bez deseti minut tři hodiny. Další podrobnosti o celém projektu „Praha technická“, o jízdách vlaků i o tarifních podmínkách naleznete zde. Při zakoupení hromadné vstupenky pro 56 osob (např. pro firemní akce a uzavřené nebo organizované skupiny) může být k motorovému vlaku zdarma připojen barový vůz. Větší skupiny se prosím hlaste prostřednictvím e-mailového kontaktu panu Ing. Klingerovi na adresu petr.klinger@kzc.cz. Můžete si konkrétně domluvit Vaší individuální objednávku, i případné posílení soupravy.

Foto: 232