Proč letos nevyjedou Podbrdské linky?

15.6.2010 Liteň

Letos se na tratích v Podbrdí a dolní Berounce bohužel nesetkáme s oblíbenými Podbrdskými linkami, které doplatily na složitou ekonomickou situaci dneška. Parní vlaky původně plánované na 3. 7., 21. 8. a 18. 9. byly 2. změnou jízdního řádu zrušeny.

Tyto tradiční nostalgické jízdy byly původně plánovány, ale nepodařilo se zajistit takovou podporu obcí a městysů v okolí trati, aby stačila na pokrytí nemalých nákladů, které jsou s vypravením veřejného parního vlaku spojeny.

Loni došlo na tomto výkonu k poruše unikátní parní lokomotivy. Nároky na její odstranění se pohybovaly v řádu miliónů korun a právě takovéto skutečnosti, které si ne každý uvědomuje, jsou jednou z příčin, proč jsou parní vlaky tak finančně náročné.

Není nám to příjemné, ale chápeme, že v období ekonomického poklesu, kdy jsou obecní rozpočty kráceny, nemusí být jednoduché shromáždit každý rok takové prostředky, aby se mohla uskutečnit tak krásná a vznešená událost, jakou je jízda parního vlaku po oblíbené, ale také dopravně a trakčně velmi náročné podbrdské lokálce.

KŽC Doprava s.r.o. vyprauje i tak každou neděli oblíbený motoráček Hurvínek, coby produkt Podbrdský motoráček, takže pravidelná možnost svést se po milovaných lokálkách zde stále zůstává.

Foto: 82