Poslední pravidelné jízdy do Mochova

9.12.2010 Mochov

Neděle 5. prosince byla také ve znamení posledního letošního Polabského motoráčku do Mochova. Jako již tradičně, nechyběl v historickém vlaku Mikuláš s čertem a andělem, který naděloval sladkosti hodným dětem. I přes velmi mrazivé počasí a mnohé z toho vyplývající technické problémy se podařilo vše v pořádku odjezdit.

Osobní motorový vůz M 262.1117 tentokrát na svůj výkon v polabských rovinkách nevyjížděl z domovského depa v Lysé nad Labem, ale z Prahy-Braníka, kde byl po celou sobotu strojmistrem oživován ze zimního spánku. Kvůli provozním problémům, spojeným se zamrzlými výhybkami v pražském uzlu, dojel motorák do Čelákovic s téměř 70 minutovým zpožděním. To však cestující čekající na mikulášský Polabský motoráček vůbec neodradilo. Vlak byl slušně zaplněn.

Hlavním lákadlem byla především jízda po lokálce z Čelákovic do Mochova. Vlakem cestovali především dvě skupiny cestujících: jednak železniční nadšenci, kteří si chtěli naposledy projet tuto lokálku, a jednak děti s rodiči, kteří byli zvědavi na mikulášskou družinu. Pro fotografy nechyběla mimořádná fotozastávka na mochovské zastávce. Po řádném zdokumentování vlaku v Mochově motoráček zamířil do Lysé nad Labem, odkud zajel po modernizované trati do Milovic a zpět a dále pokračoval přes Nymburk a Poděbrady do Libice nad Cidlinou. Ihned se však vrátil do Lysé nad Labem, kde někteří cestující navštívili na výstavišti Polabské vánoční trhy.

V Lysé nad Labem bylo dopolední zpoždění zcela srovnáno a tak se motoráček mohl ihned vydat na odpolední kolečko. Po asi hodinové pauze se vlak vrátil přes Lysou nad Labem opět do Čelákovic. Odsud vyrazil na svojí úplně poslední jízdu do Mochova. Trať je totiž na seznamu tratí Ministerstva dopravy, které mají být úředně zrušeny. Pravděpodobně poslední veřejný osobní vlak odjel z Mochova v 17:03 do Čelákovic a následně do Lysé nad Labem, kde byla mikulášská jízda Polabského motoráčku ukončena.

V příští provozní sezoně již Polabský motoráček do Mochova zajíždět nebude. Měl by jezdit s barovým vozem Bixovna v počtu 2 párů vlaků v trase Lysá nad Labem - Kolín - Pečky - Kouřim a zpět.

Foto: 110