Den železnice v Mladé Boleslavi

4.10.2010 Mladá Boleslav

Tuto sobotu se za hojné účasti návštěvníků konalo pokračování oslav Dne železnice, tentokrát v rámci středočeského kraje. Akce byla zaměřená i na ukázku vzácných salónních a historických restauračních vozů včetně výstavy.

V ranních hodinách byla souprava v rámci stanice rozposunována tak, že samotný motoráček byl v epicentru oslav poblíž nádražní budovy připraven k opakovaným jízdám do depa a zpět úvratí přes pražské staniční zhlaví, a restaurační barový vůz Bixovna byl zase umístěn tak, aby mohl poskytovat návštěvníkům depa své služby na poli občerstvení. Tedy především výčepem skvělého Postřižinského ležáku a současně i přímo vedle vozu v samostatně stojícím stánku voňavými klobásami, párky v rohlíku, langoši apod.

O prohlídku, konzumaci a posezení v restauračním voze KŽC byl mezi návštěvníky železničního dne zejména v době stoupající žízně v odpoledních hodinách značný zájem. Nechyběli ani VIP hosté a členové dalších spolků. Mnozí ocenili citlivé provedení jeho rekonstrukce, jeho příjemnou útulnost a praktičnost. Všechny spojoval zájem o otázky budoucnosti železniční nostalgie i o její současnou životaschopnost. O udržení nádherného technického dědictví a dlouholetých tradic české železnice pro příští generace.

Foto: 101