151. setkání KŽC v Turnově

27.10.2022 Turnov

Podzimní víkend s motoráčkem je za námi

Původně avizovaná akce na 3 dny byla bohužel pro neschválení některých vleček zkrácená na čistý víkend, a tak jsme vyjížděli až v sobotu 15.10. a kvůli výluce Praha – Všetaty – Mladá Boleslav, jsme jeli přes Poříčany a Nymburk město. Začátek akce byl zajímavý v tom, že naše 810.381 byla přivěšená na Lužickohorském rychlíku a celou odklonovou trasu projela na závěsu. V Mladé Boleslavi jsme se odpojili a pokračovali přes Mladou Boleslav město na velké lákadlo – vlečku Škoda Auto. Projeli jsme zhruba 2/3 délky a kvůli odstaveným vozům jsme nemohli projet ani triangl. Vrátili jsme se do trati a popojeli k zastávce Řepov, před kterou začíná další vlečka, tentokrát s názvem Preyselmayer a ta je průjezdná, takže z ní lze vyjet druhou bránou opět do trati. Následovala jízda do Libuně, kde byl zlatý hřeb dne, a to krásná vlečka Sklopísek Střeleč. Zbytek sobotního programu již bylo jen dojet do Turnova – přímo do depa a tam byla prohlídka exponátů, úzkorozchodná drážka, a hlavně kotlíkový guláš a pivo.

V neděli jsme museli kvůli výluce jet do Liberce přes Tanvald, což bylo pěkným zpestřením. V Liberci jsme formou posunu projeli vlečku Babylon do Dopravního podniku, prohlédli si tramvaje a halu v areálu a jeli zpátky. Následovala spojka z UTD do Rochlic a vlečka Ferona skrz halu až na její konec. Při zpáteční cestě jsme navštívili vlečku Diamo zaústěnou do stanice Brniště a potom už následovala cesta přes spojku mimo Českou Lípu hl.n. do Mladé Boleslavi a přes Nymburk město do Prahy-Běchovic. Původní plán návštěvy Zahradí železnice v Bakově nad Jizerou bohužel pro nemoc majitele nevyšel, tak jsem alespoň přijeli dříve domů.

Počasí bylo celou sobotu a nedělní dopoledne zatažené s občasnými přeháňkami, až v neděli odpoledne se začalo vyjasňovat a některé odpolední záběry vyšly i se sluníčkem.

Foto: Ing. et Mgr. Pavel Knížák