Vychází brožura nostalgických vlaků 2012

18.5.2012 Praha

V těchto dnech vychází dlouho očekávaný, tištěný Kalendář výletních nostalgických vlaků pro novou turistickou a provozní sezónu, Železniční nostalgie 2012. Obsahuje přehled pravidelně jezdících vlaků motorové a parní nostalgie, od jejich představení přes historické souvislosti až po podrobné jízdní řády. Krom prezentace vlaků KŽC jsou obsaženy i informace o aktivitách dalších provozovatelů, zejména o parní nostalgii ČD, o Kolešovce a KHKD, i třeba o akcích v muzeu Výtopny Zdice.

Vzhledem k tomu, že v tomto uceleném rozsahu již druhým rokem žádná jiná tiskovina nevychází, máte jedinečnou příležitost vybavit se praktickou příručkou, která vás může doprovázet po celý zbytek letošní sezóny. Ústředním motivem publikace je snaha představit KŽC coby tradičního poskytovatele komplexních služeb nejen v oblasti motoráčkové nostalgie, ale i v dalších vlacích historické osobní dopravy. Samotné vlaky KŽC jsou složené především z historických motorových vozů, ale nabízejí se i soupravy tažené muzejními dieselovými lokomotivami. Kdo preferuje pravidelné parní vlaky ČD nebo mu třeba učarovala oblast kolem Kněževsi a Lužné u Rakovníka, může rovněž brožuru využívat k získání potřebných informací. Obsahuje totiž všechny nejdůležitější časové a organizační údaje, které se váží k letošní parní nostalgii.

Každý z dvanácti pravidelných výletních motoráčků KŽC má v brožuře svojí vizitku. Za každým z nich se skrývají tisíce hodin příprav a starostí s „detaily“, které při jízdě vlaku nemusíte vůbec poznat. Zajištění provozuschopnosti vozidel, přidělení kapacity železniční dopravní cesty (často na rušícím procesem ohrožených tratích a ve velmi zdražené podobě), spousty nekonečné kancelářské práce spolu s řešením personálních otázek obsazení výkonů, to vše stojí za tím, že v ti průměru 50 let staří veteráni nakonec pravidelně vyjedou i letos. Svojí velkou zásluhu na tom, že ty vláčky vůbec existují, mají naši obchodní partneři. Těm na stránkách brožury vyjadřujeme zvláštní poděkování a ti hlavní z nich se k účasti na projektech KŽC vyjadřují ve svých proslovech.

Kromě podrobných jízdních řádů jsou v publikaci obsaženy i další velice praktické informace. Například podmínky tarifního odbavení v jednotlivých vlacích, kontakty, odkazy na zajímavé turistické cíle v okolí tras, nebo pozvánky na další nostalgické akce. Publikace je plná náladových fotografií vlaků, které jezdily v minulých sezónách. Nejen vlastní brožuru, ale i nové plakáty, které právě vycházejí, si můžete stáhnout v elektronické podobě přímo zde (brožura), a zde (plakáty). Plakáty se brzy objeví také v mnoha železničních stanicích. Tištěnou publikaci Železniční nostalgie 2012 si můžete zakoupit a její cena včetně poštovného činí 40 Kč. Pořídit jí můžete korespondenčním způsobem tak, že na adresu: KŽC Doprava, Meinlinova 336, 190 16 PRAHA 9, zašlete obálkou 4 desetikorunové poštovní známky. Odtud Vám bude obratem, do 1 týdne zaslána.

Foto: 244