Posázavák – v říjnu pokaždé „jinak“

24.9.2020 Týnec n.S.

V říjnu a v listopadu zasáhnou „dolní Pacifik“ nesčetné výluky, pokaždé jinde a trochu jinak. Sledujte proto pozorně vyhledávače spojení, resp. stránky nebo sociální sítě KŽC, kde bude včas zveřejněn výlukový jízdní řád.

V říjnu se dočkáte různých vlakových souprav, ale i NAD v podobě Karosy C 934. Takže kdo se chce svézt v celé trase Bixy s hektorem, resp. krokodýlem s Bixy, pospěšte si, máte na to čas do první půlky října.

Náladovým snímkem zachycujícím polední Sp 1285 „Posázavský motoráček“ pod majestátným Medníkem připomínáme mimo jiné také ostudu způsobenou pod rouškou tzv. modernizace trati 210, která se před 10 lety hodně nepovedla. Zřejmě špatný projekt, který umožnil zrušit bývalou stanice Luka pod Medníkem, stojí za faktem, že dnes tak citlivě chybí pro křižování vlaků dopravna Luka. V důsledku neexistence žst. Luka tak dochází trvale k 15-20 minutovým pobytům sudých vlaků linky S8 v žst. Jílové u Prahy, protože není kde jinde vykřižovat. Jo holt když se stavební projekt šije horkou jehlou jen na aktuální dopravní koncept a nepřemýšlí se, jako to zodpovědně dělali naši předkové, do budoucna, tak se není čemu divit. Všichni jen doufají, že dojde ke změně a trať na dolním Pacifiku se doplní o potřebné dopravní náležitosti mající vliv na četnost a rychlost vlaků.

Foto: Martin Malý