Dvaašedesátky opět ve Zdicích

25.3.2010 Zdice

Zajímavá akce se připravuje na první dubnový víkend v muzejní výtopně Zdice, která až do prosince 2002 sloužila jako lokomotivní depo Českých drah.

Zdické depo, jehož uzavření pro provozní potřeby dodnes vyvolává rozpaky, má na železnici bohatou tradici a prošlo jím mnoho dnes již legendárních strojů. Proslulé bylo například svými mazutkami, které se právě zde uplatnily i v čele osobních vlaků. To bylo ve druhé polovině 60. let a mazutové experimenty zde probíhaly v té samé době, kdy dožívající parní lokomotivy začaly postupně vyklízet pole postupující motorizaci.

V současné době počet provozuschopných strojů této řady na území bývalého Československa výrazně poklesl vzhledem k úctyhodnému stáří vozů a k nemožnosti provádět hlavní opravy na specializovaném pracovišti v Šumperku. Tamní hala oprav původních, dvanáctiválcových spalovacích agregátů typu 12 V 170 DR musela v roce 2009 ustoupit prostorám pro hlavní opravy rekonstruovaných vozidel nových řad a tak dnes prakticky neexistuje způsob, jak uvádět tyto motory, vyžadující větší opravy, opět do chodu. Několik málo existujících a jinak ještě částečně zachovalých exemplářů na to bohužel dnes doplácí a asi je nečeká už nic dobrého.

Proto přišla společnost KŽC s. r. o. ve spolupráci s firmou SAXI s nápadem uspořádat v roce 2010 po delší odmlce nostalgické setkání dosud stále ještě provozních vozidel této veleúspěšné a zasloužilé řady na paprscích depa Zdice, jednoho z mnoha, ve kterém byly po padesát let tyto stroje soustředěny a pravidelně turnusově nasazovány.

Program akce je velice nabitý a skládá se nejen z možnosti fotografování jednotlivých vystavených motorových vozů (včetně noční varianty), ale i ze zavedení zvláštních, výletních motorových vlaků mimo jiné ze Zdic do pivovaru Herold v Březnici, obsahující exkurzi spojenou s degustací, návštěvy modelářské výstavy a místního vojenského muzea prostřednictvím kyvadlově jezdícího historického autobusu nebo návaznosti akce na jízdu tzv. Podbrdského motoráčku s eventuální možností turistického vyžití. Ubytování ze soboty na neděli je pro účastníky akce ve Zdicích v penziónu zajištěno.

Veškeré dosažitelné podrobnosti akce, tj. programové propozice, způsob přihlášení se k akci a způsob platby se nalézají zde. Vaše dotazy můžete směřovat kontaktní osobě Markovi Svobodovi, e-mail: marek.svoboda@kzc.cz, tel. 774 366 199.

Foto: 63