Vysvědčení rozdával průvodčí - v historickém motoráčku KŽC

29.1.2009 Praha

Škola hrou. Tak zní Komenského princip, na kterém jeden z nejznámějších Čechů postavil základy moderní pedagogiky. Těmito principy se již dlouho drží i Základní škola v pražských Petrovicích. Její ředitel, pan Petr Zeman si letos vybral historické motoráčky KŽC, aby v jejich prostředí během nostalgické jízdy předal žákům vysvědčení.

„Již šestým rokem rozdáváme dětem z prvního stupně vysvědčení v netradičním duchu, s cílem nejen děti zabavit, ale i poučit zajímavým programem. Dnes (29.1.2009) jsme rozdali vysvědčení v historickém motoráčku, který pro naši školu vypravil Klub železničních cestovatelů,“ přiblížil program Petr Zeman, ředitel ZŠ Praha – Petrovice. Na myšlenku vlaku ho přivedla vzpomínka na své dětství, kdy velmi rád cestoval po železnici a jeho děda pracoval v Chotovinách u Tábora jako náčelník stanice. „Dnes jsem si uvědomil, že děti vlakem téměř nejezdí, což je škoda. Z vlaku je pěkný výhled do krajiny, člověk lépe pozná svoji zemi a je to ekologický dopravní prostředek.

Dnešní děti často neznají Prahu ani cestování vlakem,“ míní Zeman, který využil čas rozdání vysvědčení k naplnění své myšlenky. Ředitel byl během celé jízdy převlečený za průvodčího vlaku do historické uniformy. Štípnul každému jízdenku a přitom předal vysvědčení. Speciálním vlakem s dětmi cestoval i známý herec Aleš Háma, jehož syn chodí do první třídy zdejší školy. „Připravil jsem si pro děti otázky ze zeměpisu, dějepisu, přírodopisu a vlastivědy. Sám jsem si při jejich vymýšlení musel vzít na pomoc školní učebnice, protože bylo těžké odhadnout, jak budou děti odpovídat ,“ řekl Aleš Háma. Dalším z hostů na palubě vlaku byl písničkář Pavel Půta, který dětem zahrál na kytaru trampské šlágry. Ty ke správnému vlaku přece neodmyslitelně patří.

A v jakém složení a na jakou trasu zvláštní vlak vyjel?

Zvláštní vlak ve složení čtyř historických motoráčků KŽC vyjel z Prahy Hostivaře v trase Vršovice – Vyšehrad – Smíchov severní nástupiště – Jinonice – Zličín – Hostivice – Dejvice – Bubny – Masarykovo nádraží. st. 1 (Hrabovskou spojkou) – Libeň – Běchovice – Malešice – Hostivař. Jízdu jsme zvládli bez problému za přibližně 3 hodiny.

Foto: 5