T 478.1 na výkonu dlouhém přes 1000 km

11.9.2015 Karlovy Vary

Pro železniční nadšence a příznivce řady T 478 jsme vypravili na úctyhodný výkon pro fotovlak lokomotivu 749-253 s 3 vozy Bix, aby souprava krásně barevně ladila. Během 6 dnů jsme s 60 cestujícími na palubě objeli nejkrásnější části severu Čech

Cesta vedla z Karlových Varů do Lubů u Chebu, zpět pak podkrušnohorskou magistrálou do Úpořin, přes Ústí-Střekov do České Lípy a Liberce. Liberecko se stalo na delší dobu dočasným domovem naší soupravy. Stravování v podobě oběda a večeře měli turisté zajištěno v Bixovně, aby mohli projet co nejvíce tratí. Zajímavé bylo projetí celého frýdlantského výběžku, návštěva pivovaru ve Frýdlantu, stejně tak zajetí velkou soupravou před Centrum Babylon do Dopravního podniku města Liberce. Cesta pokračovala kvůli výlukám krkolomně přes Českou Lípu a Turnov do Lázní Bělohrad, odkud se po zajímavých tratích Českého ráje dojelo do Prahy.

K podtrhnutí dopravně zaměřeného tematického zájezdu byl zajímavý doprovodný program orientovaný na ostatní druhy veřejné dopravy: v Liberci jsme objednali u Bovera klubu jízdu historickou tramvají po Liberci, taktéž jízdu úzkorozchodnou historickou tramvají do Jablonce nad Nisou a zpět. V Praze se členům zájezdu zase nabídla jízda tramvají se sbírek střešovické vozovny. A v Novém Drahově jsme cestujícím nabídli muzejní úzkokolejnou dráhu Kateřina.

Vlak celkem za týden najel 1252 km, 749-253 patřila zejména na Tanvaldsku a Jablonecku k nejvíce atraktivním fotoobjektům, a tak i za nepříznivého počasí stály desítky fotošotoušů rozsetí na různých místech, aby si mohli vyfotit krásnou lokomotivu v čele tradičních Bixů a tak uctívat zamračenku svým zájmem a přítomností v jejím dalším provozním životě.

Foto: Jiří Rubín