Hektor s Bixy jezdil po nejkrásnějších tratích Libereckého kraje

23.3.2015 Liberec

Ve dnech 17. a 18.2.2015 jsme vypravili zvláštní vlak T 458.1 + 3 vozy Bix po tratích Praha – Turnov - Liberec – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou – Dolní Bousov – Kopidlno – Nymburk – Kolín - Praha pro skupinu železničních fanoušků a fotografů z Holandska.

KŽC má partnerské vazby s mnoha zahraničními kluby. Skupina zahraničních šotoušů si objednala fotovlak sestavený z hektora s vozy Bix a současně jízdu historickými tramvajemi Bovera clubu při DPLMJ v Liberci. Protože KŽC je takovým tátou železniční nostalgie Libereckého kraje, nabídlo se objednateli na doporučení KŽC spojení provozu historických tramvají a nostalgického vlaku ve znamení značky ČKD. Představitelé obou klubů (Bovera, Klub železničních cestovatelů) pak vyšli náročnému zákazníkovi vstříc a výsledkem byla pěkná akce.

Zajímavou retrosoupravu v Liberci přivítali jak zástupci Libereckého kraje, tak představitelé SŽDC, kterým na chvilku předmětný zvláštní vlak připomněl dobu, která je sice už dávno pryč, ale lze ji cestou plánování výkonů nostalgických vozidel na síti SŽDC občas vyvolat a připomenout ji tak mladším generacím.

Dobrá práce se prodává sama a tak se všichni zúčastnění organizátoři – železničáři a tramvajáci i zástupce zákazníka sešli na pěkném večírku spojeným s rautem v legendární Bixovně v Liberci na nádraží, kde byla souprava večer odstavena a kde poskytla všem přítomným milé zázemí pro setkávání dopravních fandů i odborníků. Během zajímavé diskuse, kdy si zástupci organizátorů s představiteli zahraničního zákazníka vyměnili zkušenosti z organizace podobných zvláštních jízd, se naplánovali zajímavé fotozastávky pro následující den i akce pro budoucnost. Není bez zajímavosti, že Bixovna nahradila plně kamennou restauraci a že během jízdy byl podáván teplý oběd, který byl ráno uvařen z čerstvých surovin, které si posádka Bixovny v Liberci nakoupila.

Jsme rádi, že všech 44 cestujících bylo spokojeno a že se nostalgická akce líbila. Akce se zúčastnili i čeští profesionální fotografové, kteří pro vás, čtenáře našich aktualit, pořídili zajímavé snímky dokumentující jízdu zvláštního spěšného vlaku.

Foto: 430