O historii se umíme postarat!

1.11.2012 Varnsdorf

Nejde jen o to, vozidla vlastnit, opravovat je a udržovat, ale zasadit je do běžného, reálného provozu. Další smysluplný projekt na využití historických vozidel vznikl 27.10.2012 ve spolupráci pivovaru Kocour a dopravní společnosti KŽC Doprava.

Vypravili jsme motorový rychlík sestavený z velké lokomotivy a přívěsných vozů ve stylu 70.-tých let XX.století z Prahy do Varnsdorfu!

Pivovar přemýšlel o zatraktivnění pivního festivalu piv typu ALE a současně hledal dopravce, který by zajistil přepravu vozu WLAB. Náročným požadavkům objednatele na sjednocení velké kapacitní historické soupravy osobních vozů v čele s dobově věrnou velkou lokomotivou a lůžkovým vozem WLAB kupodivu nedokázal vyhovět každý subjekt, který byl poptán. O to radostnější zjištění bylo, že v poptávkovém řízení zvítězil zavedený producent motorové nostalgie – naše společnost.

Přes 155 spokojených příznivců dobrých a kvalitních piv vyrazilo v brzkých ranních hodinách soupravou KŽC ve složení 721 + WLAB +4x Bix v trase Praha hl.n. – Doksy – Jedlová – Varnsdorf. Cestou nechybělo občerstvení; Bixovna po změně provozovatele nově nabízí teplá jídla jako řízek s bramborovým salátem, ďábelskou topinku, rizoto se sýrem, karbanátky či masové rolády s bramborem atp. Nadšení cestující, kochající se na jednu stranu krásnou soupravou v pěkné krajině, nám do slova a do písmene vyjedli oba barové vozy; Bixovnu i Bixeum.

Nicméně nepřálo počasí. Byl to první podzimní den, kdy klesly teploty pod bod mrazu, sněžilo a foukal silný vítr. Průjezd kolem Jedlové proto byl ve znamení sněhové vánice. A to platilo pro cesty oběma směry. Bohužel pro fotografy.

Vlastní pivovarské slavnosti se těšily velkému zájmu pivařů, výletníků i turistů z Čech i z Německa. Pivovar se nachází na samé hranici a tak měli Němci do Kocoura blíže, než většina Čechů, kteří přišli z širokého i blízkého okolí a nebo byli přivezeni zvláštním rychlíkem z Prahy. Do pivovaru pak jel od vlaku jako přípoj zvláštní autobus. Opět oběma směry.

V souvislosti s atraktivním vlakem jsme upozornili na zvláštní vlak slušné fotografy a solidní filmaře, aby pořídili záběry, které v téhle republice jen tak znovu nevzniknout (velký hektor v původních barvách, 4x polomáčené Bixy……). Např. záběry Petra Čekala přinášíme jako ilustrační dokumentační materiál v této aktualitě.

Je nám zejména potěšením, že služeb historického motorového rychlíku využilo i přes značnou nepřízeň počasí dostatečný počet cestujících. To dokazuje, že když se „nostalgie“ i „pivo“ dělá dobře, že se stále najde dostatek lidí, kteří rádi vyrazí za nevšedním zážitkem a propojí tyto dvě záliby v jednu.

Na závěr bychom rádi poděkovali vlastníkovi pivovaru Kocour za originální myšlenku pivního festivalu a za chuť zapojit do pivovarských slavností i železnici; zejména tu nostalgickou.

Foto: 294