Neobvyklá souprava na Krušnohorsku

5.11.2011 Vejprty

V rámci příhraniční spolupráce se saskými spolky převezl dne 26. října dopravce KŽC Doprava soupravu čtyř historických motorových vozů německé řady VT 98 (798) z Bärensteinu / Vejprt přes Křímov, Chomutov a Cheb do Schirndingu. Až na pošmourné počasí, které je v těchto oblastech na podzim bohužel obvyklé, se akce zdařila. Přibližně stovka německých výletníků a šotoušů ocenila bezchybně zařízenou dopravní a provozní stránku věci, zabezpečenou českým dopravcem, i jeho solidnost v komunikaci a při řešení jakýchkoliv organizačních záležitostí.

Uerdingeny, či schienenbusy, jak jsou tyto jednoduché německé motoráky lidově nazývány, zasahují občas do vozby i na našem území, ale už jen v oblasti nostalgie. Ještě před několika lety však zajišťovaly pravidelnou dopravu na trati z Liberce do Žitavy pod soukromým dopravcem. Ten však provoz dlouhodobě neudržel. V 50. a 60. letech bylo vyrobeno celkem 1492 kusů těchto vozidel a u nás jim byla administrativně přidělena řada 815. Za dlouhá léta provozu především u DB i u soukromníků se tyto archaicky, až mírně komicky vypadající motoráky osvědčily pro svojí spolehlivost a optimální koncepci lehkého, dvounápravového vozidla pro lokální tratě. U DB dosloužily až na přelomu století a řada exemplářů skončila ve sbírkách soukromých muzejníků.

Na snímcích souprava ürdingenů vyčkává v dopravně Křímov za husté mlhy do času svého odjezdu. Omlouváme se za nízkou kvalitu dokumentačních snímků, které byly v mlze pořízeny mobilním telefonem.

Foto: 194