Boleslavský motoráček letos naposled

18.10.2011 Mladá Boleslav

Sezóna pravidelných turistických vlaků KŽC se pomalu chýlí k závěru, ale vedle Pražského motoráčku, který o víkendech do konce října jezdí každou sobotu a neděli (vč. pátku 28. října), je tu ještě jeden zajímavý vlak mimo hlavní město. Je jím Boleslavský motoráček. Letos vyjede už jen na státní svátek, v pátek 28. října. Před zimou to tedy bude jeho rozlučka a dlužno říct, že vlak si získal oblibu nejen mezi obyvateli zdejších center, ale i mezi turisty z ostatních regionů a železničními nadšenci. Rádi bychom Vás na výlet s ním pozvali.

Sváteční motoráček projede malebnou krajinou severovýchodní části středních Čech a při svém putování ze středního Polabí do Podkrkonoší a zpět se nevyhne důležitým centrům zdejšího regionu, především Mělníku, Mladé Boleslavi, Jičínu a Nymburku. Zvlášť poutavá je jízda lokálkou z Mělníka do Boleslavi, kde se snoubí nádherná okolní příroda se zlátnoucím listím stromů v okolí hradu Kokořína a technickou historií, která přímo dýchá ze zachovalých železničních artefaktů na této romantické tratičce. V další části trasy za Mladou Boleslaví a za Dolním Bousovem se vedle možnosti navštívit například zámek Humprecht v Sobotce nabízí zajímavá oblast Prachovských skal, coby vděčný cíl pro turisticky aktivní účastníky jízdy.

Souprava vlaku bude tvořena jedním ze zbývajících, zachovalých čtyřnápravových motorových vozů řady M.262.1, (po novu značených 831) a lidově zvaných Kredenc. Několik z nich společnost KŽC v nedávné době zachránila před nemilosrdným osudem, který tyto veterány z padesátých let v současnosti bohužel postihuje, a udržuje je nadále v provozuschopném stavu. Za motorákem bude řazen již populární hospodský vagón zvaný Bixovna, vycházející z klasických, dobře vypružených, kulatých vozů lehké stavby ze šedesátých let. Ten nechal provozovatel citlivě vybavit výčepním zařízením a bufetovým interiérem. To proto, aby mohl uspokojit potřeby i těch nejnáročnějších a turisticky znavených cestujících.

K dispozici bude vedle vynikajícího světlého točeného piva z Nymburského regionálního pivovaru i dobrá limonáda a základní občerstvení v podobě utopenců, klobás, nakládaného hermelínu a dalších pochutin, nejen pro naše nejmenší. Vedle dostatečného zásobení občerstvením bude vlak i dobře vytopen. Kapacita soupravy bude velmi slušná a veškeré odbavení cestujících proběhne u průvodčího až vevnitř, ve vlaku, takže není třeba shánět předem jízdenky.

Zpáteční trasa z Jičína do Lysé nad Labem se částečně liší od cesty tam, protože z Mladé Boleslavi se jako obvykle pokračuje místo přes Mělník přes Nymburk. Veškeré další podrobné informace o jízdě zvláštního historického vlaku včetně jízdního řádu naleznete na našich stránkách zde. Vezměte děti nebo své známé a přijďte se svést podzimní krajinou Mladoboleslavska starobylým rychlíkovým motorákem s točeným pivem na palubě!

Foto: 189