Dovolená s motoráčkem 2011 je za námi

29.7.2011 České Budějovice

Putování historického motoráčku křížem krážem vdečnými místy českého (nejen) železničního jihu skončilo na pražském hlavním nádraží tento pátek před 19. hod. Účastníci tradiční akce, pořádané občanským sdružením Klub železničních cestovatelů, se vraceli domů s intenzivními zážitky, kterými letošní program doslova překypoval. Zejména u dětí se moment ukončení týdne, nepřetržitě stráveného s motoráčkem, setkal i s lítostí, protože se náhle přetrhly vazby, které se celou dobu utvářely. Cíle náročného cestovatelského projektu byly naplněny.

První nástin trasy a turistické náplně letošní, v pořadí již 11. Dovolené s motoráčkem vznikl přesně před rokem, na minulé Dovolené, při pobytu ve Znojmě. Zvolili si je sami účastníci. Posléze byly rozpracovány a detailně organizačně připraveny členy výboru Klubu železničních cestovatelů, především Vojtou Dabrowskim a Markem Svobodou. Role realizátora a současně průvodce a vlakvedoucího se již tradičně ujal čestný předseda Klubu, Bohouš Augusta.

Výhodou letošního ročníku bylo zasazení do skvělé přírody jižních Čech. Tím byl úspěch prakticky dopředu zaručen. Postupně jsme projeli a navštívili tak významná místa, jako jsou například Klatovy, Sušice, Horažďovice, Strakonice, vysoko položenou Kubovu Huť, romantickou Pošumavskou dráhu číslo 194 z Volar přes Nové Údolí, Černý Kříž a Lipenskou přehradu, okolo vojenského prostoru Boletice do Českého Krumlova, Vyšší Brod a tamní trať z Rybníku do Lipna, místa, kudy vedla koněspřežka do Českých Budějovic na rakouském území, majestátný Novohradský klášter i železniční uzel Českých Velenic a Třeboňsko včetně dvou významných tamních zámků.

Všechna očekávání železničních cestovatelů byla myslíme více, než splněna dá se říci smrští zážitků. Každý si musel přijít na své, protože cestovatelská charakteristika této specificky zaměřené akce byla realizována v tom nejširším slova smyslu. Krom vlastního projíždění historickým motorovým vozem a zeměpisného vyžití si přišli na své milovníci technické historie (muzeum drezín, koněspřežka, železniční depa) kulturní historie a teologie (hrady, zámky, kláštery, kostely), sportovněji zaměření jedinci (koupání, pěší turistika, cykloturistika, jízdy na kánoích), romantici (toulání se zachovalou přírodou s hlubokými lesy, nádherné výhledy do kraje, rozhledny) i třeba milovníci podzemích dolů a geologických zajímavostí (v grafitových dolech v Českém Krumlově), či kovaní gurmáni (degustace místních specialit a návštěvy lokálních pivovarů).

Na závěr úspěšné akce se účastníci zamysleli nad možným obsahem příští Dovolené s motoráčkem 2012 a padly některé zajímavé návrhy, které budou určitě pro budoucí plánování inspirativní. Podrobnější referát z našeho putování při Dovolené s motoráčkem 2011 si můžete přečíst zde.

Foto: 165