Vyjíždí Podlipanský a Podbrdský motoráček

2.6.2011 Pečky

Blížící se víkend nabídne další dvě letošní premiéry v provozu nostalgických vlaků KŽC. Zatímco v červnu se Podlipanský motoráček podrží loňské tradice a pojede každou sobotu a neděli dvakrát ze Zásmuk přes Bošice do Peček a zpět přes Bošice a Bečváry, o prázdninách jede jen v neděli, ale zato se z Peček podívá přes Kolín až do Mochova. Podbrdský motoráček se také trasou a víceméně ani časovou polohou neliší od loňska, ale teď, v červnu je jedinečná možnost zde zastihnout malý, motorový vůz hurvínek. Poté se sem přesune o něco větší kredenc.

Podlipanský motoráček je tradiční výletní vlak KŽC, projíždějící východní částí středních Čech. Letos zahajuje již svojí 5. sezónu. Kromě své základní trasy mezi Pečkami a Bečváry, kterou počínaje tímto víkendem absolvuje dvakrát denně o všech dalších sobotách a nedělích v měsících červnu a září, o letních prázdninách, kdy je veden pouze v neděli, se jeho trasa protáhne a z Peček se vydá dál, přes Kolín, Velký Osek, Poděbrady, Nymburk a Lysou nad Labem až do Mochova. Poté se zase začne (tentokrát i se zájezdem do Milovic) vracet zpět do svého vzdáleného cíle v Zásmukách. Nezávisle na něm pojede v obdobné trase každou prázdninovou neděli také Polabský motoráček, který se bude lišit v podstatě jen tím, že výchozím a cílovým bodem jeho jízdy bude Lysá nad Labem. Oba vlaky pojedou proti sobě a dvakrát za den se setkají v Pečkách. Výkony Podlipanského motoráčku budou po celou sezónu zajišťovány jedním ze čtyřnápravových vozů M 262.1. Podlipanský motoráček je součástí PID a proto cestující mohou využít jedinou jízdenku nejen na něj, ale i na všechny ostatní prostředky Pražské integrované dopravy. Sledujte prosím podrobně jízdní řád vlaku, uvedený zde.

Podbrdský motoráček je už rovněž tradiční nostalgický vlak, který se ve středních Čechách pohybuje na jejich úplně protilehlé straně. Zavítá do regionů Horymír a Karlštejnsko. Jeho celodenní putování již druhým rokem začíná ve Zdicích, odkud zamíří jižním směrem na Březnici. Již v Lochovicích se však úvratí vydá po lokálce směrem na východ přes Hostomice, Všeradice a Liteň, až dosáhne údolí Berounky. Zde pokračuje ze Zadní Třebáně do svého cíle v Karlštejně. Odpoledne se vrací stejnou cestou zpět do Zdic. Vlak je zatím tvořený jedním malým motoráčkem řady M 131.1 a je místními cestujícími velmi oblíben. Proto bývá i značně zaplněn a jízdní kola se v červnu nepřijímají. Podbrdský motoráček je provozován každou neděli od začátku června do konce září. Jízdenky se vydávají ve vlaku a najdete v něm i základní občerstvení. Železniční nadšenci mohou zavítat do Výtopny Zdice, kde se nachází Muzeum s rozsáhlou expozicí dopravních pamětihodností z minulého století.

Foto: 147