První Boleslavský motoráček již příští víkend!

15.4.2011 Mladá Boleslav

V sobotu 23.4. a v neděli 24.4. poprvé vyjede Boleslavský motoráček. Jedná se o nově zavedený nostalgický vlak, který pojede ve vybraných dnech státních svátků. Kromě blížícího se víkendu pak ještě 8. května, 5. a 6. července, 28. září a 28. října. Vlak odjíždí v 9:37 ze stanice Lysá nad Labem a všechny další praktické podrobnosti o jeho jízdě, včetně jízdního řádu, se nacházejí ve zvláštní sekci těchto stránek, stačí kliknout nahoře na pohybující se vagónek s nápisem Boleslavský motoráček.

Historický motorový vlak projede různá malebná místa, nacházející se v severovýchodní části středních Čech v širším okolí Mladé Boleslavi a jeho cílovou stanicí bude Jičín, nacházející se už v Podkrkonoší. Kromě samotné Mladé Boleslavi a měst Mělníka a Jičína se z přírodního hlediska nejhezčí úseky, které budou projety, nacházejí na Kokořínsku mezi stanicemi Mělník a Mladá Boleslav a dále pak za Mladou Boleslaví v okolí Prachovských skal, součásti Českého ráje.

Souprava bude vytvořena ze čtyř čtyřnápravových vozů zhruba střední velikosti. Na čele a na postrku se budou nacházet známé a oblíbené motoráčky řady M 262, pocházející z 50. let, které jsou za účelem takovýchto neobvyklých jízd stále udržovány v provozním stavu. Tato dnes už značně archaicky vypadající kolejová hnací vozidla se na Mladoboleslavsku velmi ojediněle vyskytovala naposled před více, než 10 roky. Mezi motoráky budou vloženy dva vagóny řady Balm/Bix, vyráběné v 60. letech. V takovéto „sestavě“ jezdily vlakové soupravy zpočátku i na rychlících. Později byly postupně vytlačeny na místní tratě, kde také časem dosloužily. Kapacita vlaku bude tedy dostatečná a cestující by měli nalézt místo k sezení. Staré vagóny disponují stahovacími okny, takže bude možné „naživo“ pozorovat ubíhající jarní krajinu.

Stahování oken na kličku ale vyžaduje určitou jemnost, aby se letité mechanismy nestrhly.

Všechny vozy budou vzájemně propojeny přechodovými můstky a tak bude možné se za jízdy i přemísťovat. To bude vhodné zejména s ohledem na nabídku občerstvení v barovém voze, jednom z přípojných vagónů řady Bix. V něm se bude nacházet i výčep s točeným, světlým jedenáctistupňovým Postřižinským ležákem ze soukromého pivovaru v Nymburce. Krom toho bude v nabídce i točená limonáda a řada pochutin k zahnání hladu i laskomin pro naše nejmenší. Zajímavostí tohoto velmi dobře vypruženého restauračního vagónu jsou vysoustružené jamky ve stolcích, zabraňující pohybu sklenic za jízdy. Úplné spolehnutí na ně ale není, zejména ve vyšších rychlostech…

Zveme Vás srdečně na zajímavé putování železniční minulostí i přítomností. Na výlet do rozkvetlé středočeské krajiny, prožít si nevšední zážitek projížďkou 50 let starým vlakem z dětství našich středních generací. Ten se díky muzejní péči svého majitele a provozovatele KŽC (Klub železničních cestovatelů) podařilo zachránit před jistým sešrotováním a nadále udržovat k Vaší spokojenosti.

Foto: 131